Cv ketel onderhoud? Zo doe je dat eenvoudig zelf

Als je een cv-ketel in je huis hebt, weet je waarschijnlijk wel hoe belangrijk het is om deze goed te onderhouden. Toch gebeurt het vaak dat we deze taak uitstellen, en dan komen de problemen pas écht als een koude douche. Maar maak je geen zorgen, met wat aandacht en de juiste handigheidjes kun je je cv-ketel zelf onderhouden en voorkomen dat je later voor verrassingen komt te staan.

In dit artikel duiken we in de wereld van cv-ketel onderhoud. Wat kun je zelf doen? Hoe vaak moet het gebeuren? En wanneer is het tijd om een expert in te schakelen? Of je nu een beetje een doe-het-zelver bent of het simpelweg wilt voorkomen dat je dure reparaties moet betalen, deze gids helpt je op weg. Pak de klus aan en zorg ervoor dat je ketel zonder problemen het hele jaar door zijn werk doet.

Waarom is cv-ketel onderhoud belangrijk?

Oké, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: een goed onderhouden cv-ketel is de sleutel tot een warm huis en een energiezuinig leven. Het klinkt misschien als iets dat vanzelfsprekend is, maar het is echt heel belangrijk om regelmatig onderhoud aan je ketel te doen. Waarom? Omdat een slecht onderhouden ketel niet alleen minder efficiënt werkt, maar ook het risico op dure reparaties vergroot en zelfs gevaarlijk kan zijn.

Laten we eerlijk zijn, niemand wil in de winter zonder warmte zitten, toch? Of erger nog, in het midden van een koudegolf zonder warm water. Als je je cv-ketel niet goed onderhoudt, kunnen er problemen ontstaan zoals een lage druk, een lekkende ketel of zelfs een complete storing. En geloof me, dat wil je vermijden. Goed onderhoud zorgt ervoor dat alles soepel blijft draaien, zodat je niet in de kou komt te staan (letterlijk en figuurlijk).

Dus, waarom zou je jezelf in de stress laten steken door uitstelgedrag? Door af en toe je cv-ketel de aandacht te geven die het verdient, kun je nare verrassingen voorkomen en zorg je ervoor dat je ketel langer meegaat.

En het mooiste van alles? Veel onderhoud kun je gewoon zelf doen! Geen dure monteur nodig, alleen een beetje tijd en kennis. Dus, pak je gereedschap erbij, want het onderhoud van je cv-ketel hoeft niet moeilijk te zijn – wij leggen je stap voor stap uit hoe je dit zelf kunt doen.

warmtepomp onderhoud

Hoe vaak moet je cv-ketel onderhouden?

Een vraag die vaak gesteld wordt: “Hoe vaak moet ik mijn cv-ketel onderhouden?” Nou, dat is een goede vraag, en gelukkig is het antwoord vrij simpel: minimaal één keer per jaar. Ja, je hebt het goed gehoord. Elk jaar je cv-ketel een beetje liefde geven is de manier om ervoor te zorgen dat hij optimaal blijft werken, en het voorkomt onverwachte (en dure) problemen.

Laten we het even concreet maken: door jaarlijks onderhoud kun je ervoor zorgen dat de ketel efficiënt blijft werken, dat er geen onzichtbare slijtage is en dat het risico op vervuiling van de onderdelen minimaal blijft. Denk aan een goed functionerende brander, een veilige gasafvoer, en een ketel die zijn energie efficiënt gebruikt. Als je dat niet doet, kunnen de onderdelen na verloop van tijd slijten en kan je ketel minder goed presteren. De levensduur van de ketel kan drastisch verminderen, wat in de toekomst leidt tot hogere kosten.

En, moet je het doen om het wettelijk voor elkaar te hebben?

In Nederland is het onderhoud aan een cv-ketel niet wettelijk verplicht. Maar er is wel een ‘maar’… Je kunt vaak niet aanspraak maken op garanties of verzekering als je geen onderhoud hebt laten uitvoeren. De fabrikanten van cv-ketels stellen dus meestal als voorwaarde dat je jouw ketel jaarlijks laat onderhouden. Goed onderhoud kan daarom ook helpen om eventuele problemen tijdens de garantieperiode te voorkomen.

Dus, hoewel het niet strikt noodzakelijk is, kan het je enorm veel geld besparen in de toekomst. En, eerlijk gezegd, het is altijd fijn om die ketel in topvorm te houden, zodat je zorgeloos kunt genieten van dat heerlijke warme water en die gezellige warmte in huis.

Wat gebeurt er tijdens het onderhoud van je cv-ketel?

Je weet nu hoe vaak je je cv-ketel moet onderhouden, maar wat gebeurt er precies tijdens dat jaarlijkse onderhoud? Wel, je kunt het zo zien: een soort gezondheidscheck voor je ketel, maar dan met een beetje extra aandacht voor de details. Geen paniek, we gaan het niet te technisch maken, maar het is handig om te weten wat er allemaal gecontroleerd en onderhouden wordt.

1. De branders en de vlamdetectie

Eén van de belangrijkste onderdelen die gecontroleerd worden, zijn de branders. Je cv-ketel heeft branders die het gas verbranden om je huis te verwarmen. Als de branders verstoord raken, kan je ketel niet goed werken. De monteur zorgt ervoor dat alles lekker schoon is, zodat de vlam goed en veilig brandt. Daarnaast wordt de vlamdetectie getest om er zeker van te zijn dat alles veilig is.

2. De druk in de ketel

De druk in de ketel is ook een belangrijke factor voor het goed functioneren. Te veel druk is slecht voor de ketel, en te weinig druk kan ervoor zorgen dat je geen warm water hebt of dat je verwarming niet goed werkt. De monteur checkt de druk en stelt deze indien nodig bij. Het is eigenlijk als het bloeddruk meten, maar dan voor je ketel.

3. De warmtewisselaar

De warmtewisselaar is het onderdeel dat de warmte overbrengt van de brander naar het water in de cv-ketel. Als er zich hier kalkaanslag of vuil ophoopt, kan dit de efficiëntie van de ketel verminderen. De monteur controleert dit onderdeel en maakt het indien nodig schoon, zodat je ketel optimaal blijft werken.

4. De gasdruk en de afvoer

Naast de interne componenten is het ook belangrijk om te controleren of de gasdruk goed is en of de rookgassen correct worden afgevoerd. Een verstopping in de afvoer kan leiden tot gevaarlijke situaties, dus dat wordt altijd goed gecontroleerd. Veiligheid voor alles!

5. Olie of gas?

Afhankelijk van het type ketel dat je hebt (gas of olie), wordt ook het oliereservoir gecontroleerd en bijgevuld, indien nodig. Voor gasgestookte ketels wordt er een check gedaan van de gascomponenten om er zeker van te zijn dat het gas veilig door de ketel stroomt.

6. Testen van de ketel

Nadat alles is gecontroleerd en waar nodig schoongemaakt of afgesteld, wordt de ketel opnieuw opgestart en getest. Dit zorgt ervoor dat je ketel weer in topvorm is en je niet voor verrassingen komt te staan.

De voordelen van goed onderhoud voor je cv-ketel

Nu je weet wat er allemaal komt kijken bij het onderhoud van je cv-ketel, is het tijd om te begrijpen waarom het zo belangrijk is om die jaarlijkse check-up niet over te slaan. Want ja, we weten allemaal dat het best makkelijk is om het uit te stellen, maar laten we eerlijk zijn: een goed onderhouden ketel levert veel voordelen op die je eigenlijk niet wilt missen.

1. Lange levensduur van je ketel

Allereerst, laten we niet vergeten dat het onderhouden van je cv-ketel de levensduur aanzienlijk verlengt. Zie het als een auto: als je regelmatig olie vervangt en het in de garage laat controleren, gaat de motor langer mee. Je cv-ketel is net zo’n investering. Door het jaarlijks te laten onderhouden, voorkom je dat kleine problemen zich opstapelen en leiden tot grotere, duurdere reparaties. En laten we eerlijk zijn, wie houdt er van onverwachte uitgaven?

2. Betere energie-efficiëntie

Niemand houdt van hoge energiekosten, en als je ketel niet optimaal werkt, kan dat behoorlijk wat extra kosten met zich meebrengen. Een goed onderhouden ketel werkt efficiënter, wat betekent dat je minder gas of olie verbruikt voor dezelfde hoeveelheid warmte. Dit vertaalt zich direct naar lagere energiekosten, wat altijd welkom is. En laten we niet vergeten dat een lagere energierekening een beetje extra geld in je zak betekent om iets leuks mee te doen.

3. Betere verwarming en warm water

Zeker in de koudere maanden wil je dat je huis lekker warm is en dat het warm water constant stroomt. Wanneer je ketel niet goed onderhouden wordt, kan het zijn dat hij niet in staat is om een constante en betrouwbare temperatuur te leveren. Dit betekent dat je misschien niet het comfort krijgt dat je verwacht, of erger, dat je ketel helemaal niet werkt. Door je ketel goed te onderhouden, garandeer je dat je het hele jaar door kunt genieten van een fijne, constante temperatuur.

4. Veiligheid en gemoedsrust

Dit is misschien wel het allerbelangrijkste: veiligheid. Een slecht onderhouden ketel kan leiden tot gevaarlijke situaties zoals koolmonoxidevergiftiging of een gaslek. Dit wil je absoluut vermijden. Het jaarlijkse onderhoud zorgt ervoor dat alles goed is afgesteld en dat je ketel veilig werkt. Het geeft je gemoedsrust om te weten dat je ketel geen gevaar vormt voor jou of je gezin.

5. Duurzaam en milieuvriendelijk

Als je je ketel goed onderhoudt, zorg je er niet alleen voor dat je huis lekker warm is, maar ook dat je een kleinere ecologische voetafdruk achterlaat. Een goed werkende ketel verbruikt minder energie, wat niet alleen goed is voor je portemonnee, maar ook voor de planeet. Het is dus een win-win situatie voor jou, je huis en het milieu.

Wat te doen als je ketel niet goed werkt?

Er is altijd die ene dag waarop je je ketel hoort brommen, maar het lijkt net niet helemaal lekker te gaan. De verwarming is niet zo warm als je zou willen, of misschien krijg je geen warm water. De gedachten beginnen door je hoofd te razen: “Moet ik nu weer een dure monteur inschakelen?” Of je denkt misschien: “Het zou wel handig zijn om te weten wat ik zelf kan doen voordat ik in mijn portemonnee ga graven.” Nou, geen paniek, want vaak kun je zelf wat dingen controleren voordat je besluit om de professional erbij te halen. Hier zijn een paar simpele stappen die je kunt nemen als je ketel niet goed werkt.

1. Controleer de druk van je cv-ketel

Een van de meest voorkomende oorzaken van problemen met een cv-ketel is te lage druk. Dit komt vaak voor na een paar dagen zonder verwarming of na een storingsherstel. Je kunt de druk eenvoudig controleren door het display van je ketel te bekijken. De ideale druk ligt tussen de 1,5 en 2 bar. Als de druk lager is dan dat, kun je de ketel opnieuw op druk brengen door de vulkraan open te draaien. Het is een eenvoudig klusje, maar belangrijk om regelmatig te doen om je ketel goed werkend te houden.

2. Ontlucht de radiatoren

Als je merkt dat je radiatoren niet goed opwarmen of dat er lucht in de leidingen zit (je hoort waarschijnlijk wat gekraak of geborrel), kan het zijn dat de lucht eruit moet. Dit komt vaak voor in radiatoren die niet goed warm worden. Pak een ontluchtingssleutel en draai het ventiel van de radiator open totdat er water uitkomt (zorg ervoor dat je een doek eronder legt om te voorkomen dat je vloer nat wordt). Dit is een simpele stap, maar essentieel om ervoor te zorgen dat je verwarming gelijkmatig werkt.

3. Kijk of er een foutmelding op je ketel staat

Sommige ketels hebben een display waarop foutcodes worden weergegeven. Als je ketel een foutmelding geeft, zoek dan het nummer op in de handleiding van de ketel. In veel gevallen kun je door simpelweg het resetknopje in te drukken de fout verhelpen. Als dit niet werkt, kan het zijn dat je ketel een meer technische storing heeft die professionele aandacht nodig heeft.

4. Controleer de thermostaat

Soms is het probleem niet de ketel, maar de thermostaat. Als je thermostaat niet goed is ingesteld, kan dit de verwarming beïnvloeden. Controleer of de thermostaat goed werkt en of de temperatuur is ingesteld op het niveau waar je hem wilt hebben. Het kan zijn dat de batterijen leeg zijn of dat de instellingen niet goed zijn, wat gemakkelijk te verhelpen is.

5. Controleer de brander

Als de ketel wel aan lijkt te staan, maar er komt geen warmte of warm water uit, kan het probleem liggen bij de brander. Als je ketel een verstopte of defecte brander heeft, kan de ketel niet goed functioneren. Dit is geen klus die je zelf moet aanpakken (behalve als je een ervaren vakman bent), maar het is wel goed om te weten dat dit een mogelijke oorzaak kan zijn van je probleem.

6. Schakel de ketel opnieuw in en wacht

Soms is het gewoon een kwestie van resetten. Zet de ketel uit, wacht een paar minuten en zet hem dan weer aan. Dit kan een eenvoudige oplossing zijn voor kleinere storingen die zich soms voordoen. Het lijkt misschien te simpel om waar te zijn, maar soms is dat alles wat nodig is.

Wanneer je de professional nodig hebt

Als je alle bovenstaande stappen hebt doorlopen en je ketel nog steeds niet goed werkt, kan het tijd zijn om de hulp van een professionele monteur in te schakelen. Als je merkt dat je ketel een abnormaal geluid maakt, niet opstart of steeds uitvalt, is het verstandig om zo snel mogelijk een expert in te schakelen. Onthoud: niet wachten totdat het een groot probleem wordt.

Wanneer moet je je cv-ketel laten onderhouden?

Nu je de basis van het onderhoud zelf hebt onder de knie, is het ook belangrijk om te weten wanneer je je cv-ketel aan professionals moet overlaten. Omdat de ketel een complex systeem is, kunnen er kleine problemen ontstaan die moeilijk zelf op te lossen zijn. Regelmatig onderhoud door een expert is essentieel om de levensduur van je ketel te verlengen en te zorgen dat alles veilig werkt. Hier zijn enkele belangrijke momenten waarop je je ketel moet laten onderhouden.

1. Vroeg in het seizoen

Het is altijd een goed idee om je ketel voor de wintermaanden een professionele check-up te geven. Veel mensen nemen de verwarming pas aan het einde van de herfst of begin van de winter aan, maar het is slimmer om een beetje eerder te zorgen dat je ketel helemaal klaar is voor het koude seizoen. Zo voorkom je dat je plotseling zonder verwarming zit als de eerste kou zich aandient. Het kan ook helpen om problemen te identificeren voordat ze je echt in de kou laten staan.

2. Bij de jaarlijkse controle

De meeste experts raden aan om je cv-ketel minstens één keer per jaar professioneel te laten onderhouden. Dit is vaak onderdeel van een servicecontract dat je kunt afsluiten bij je energieleverancier. Een jaarlijkse controle zorgt ervoor dat alle onderdelen goed werken, voorkomt verstoppingen en zorgt ervoor dat de veiligheid van het systeem gewaarborgd blijft. Vergeet niet dat het onderhoud van de ketel ook invloed heeft op de garantie, dus als je ketel nog onder garantie valt, kan dit onderhoud vereist zijn.

3. Wanneer je veranderingen aanbrengt in je verwarmingssysteem

Als je je verwarmingssysteem uitbreidt of aanpast, bijvoorbeeld door nieuwe radiatoren toe te voegen of de leidingen te vervangen, is het verstandig om je cv-ketel ook na deze veranderingen te laten controleren. Nieuwe componenten kunnen de werking van de ketel beïnvloeden, en je wilt er zeker van zijn dat alles goed met elkaar samenwerkt. Dit voorkomt problemen en bespaart je een hoop gedoe in de toekomst.

4. Bij verdachte geluiden of lekkages

Als je ketel ongewone geluiden maakt of je merkt een lekkage, moet je niet wachten tot het erger wordt. Geluiden zoals geborrel, kloppen of een constant gesis kunnen duiden op lucht in het systeem of een probleem met de waterdruk. Lekkages kunnen wijzen op een probleem met de leidingen of de ketel zelf. Het is belangrijk om onmiddellijk contact op te nemen met een monteur. Dit kunnen tekenen zijn van onderliggende problemen die je niet kunt oplossen met een simpele reset.

5. Bij verminderde prestaties

Als je merkt dat de verwarming niet zo goed werkt of dat het langer duurt voordat je huis op temperatuur is, kan dat duiden op een inefficiënt werkende ketel. Als de ketel harder moet werken om dezelfde resultaten te leveren, kan dit de levensduur verkorten en de energie-efficiëntie verminderen. Het kan een klein probleem zijn dat eenvoudig opgelost kan worden met een onderhoudsbeurt, maar het is altijd goed om de oorzaak door een vakman te laten controleren.

6. Als de ketel niet goed reageert op je thermostaat

Wanneer je de temperatuur op de thermostaat verhoogt maar je merkt dat de ketel niet direct reageert, kan het zijn dat er iets mis is met het systeem. Dit kan te maken hebben met de temperatuurinstellingen, maar ook met de ketel zelf. In dit geval is het slim om je ketel grondig te laten nakijken door een expert, zodat je geen onverwachte problemen krijgt wanneer je het systeem het hardst nodig hebt.

Waarom is professioneel onderhoud belangrijk?

Professionele onderhoudsbeurten bieden niet alleen gemoedsrust, maar zorgen er ook voor dat je ketel op zijn meest efficiënte werkt. Een goed onderhouden ketel heeft niet alleen minder kans op storingen, maar gebruikt ook minder energie, wat resulteert in lagere kosten op je energierekening. Bovendien garandeert regelmatig onderhoud de veiligheid van je ketel en je huis. Er kunnen brandgevaarlijke situaties ontstaan bij slecht onderhouden cv-ketels, zoals gaslekkages of een verhoogde kans op koolmonoxidevergiftiging.

Hoe vaak moet je je cv-ketel laten onderhouden?

Nu we de basics van het onderhoud hebben besproken, is de vraag: hoe vaak moet je nu écht onderhoud plegen aan je cv-ketel? Het antwoord is niet zo zwart-wit, omdat het afhangt van verschillende factoren zoals het type ketel, het gebruik en de omgeving waarin de ketel zich bevindt. Maar er zijn wel enkele algemene richtlijnen die je kunt volgen, zodat je cv-ketel optimaal blijft functioneren en je geen verrassingen krijgt wanneer de kou toeslaat.

1. Jaarlijks onderhoud

De gouden regel: laat je cv-ketel minstens één keer per jaar onderhouden. Dit geldt vooral voor oudere modellen, maar zelfs bij een nieuwe ketel is een jaarlijkse check-up verstandig. Een monteur kan dan de filters schoonmaken, de druk controleren, de gas- en waterleidingen inspecteren en kijken of er geen lucht in het systeem zit. Zo blijven de prestaties van je ketel op peil en voorkom je dat kleine problemen uitgroeien tot grote storingen. Daarnaast is dit vaak ook verplicht om je garantie te behouden.

2. Als je de ketel niet vaak gebruikt

Als je je verwarming vooral in de winter aanzet en de ketel de rest van het jaar stil staat, kan het geen kwaad om wat extra aandacht aan het onderhoud te besteden. Ketels die lange tijd stil staan, kunnen last krijgen van verstoppingen of lekkages wanneer ze weer worden ingeschakeld. Dit geldt vooral voor systemen met veel bewegende onderdelen. Dus als je bijvoorbeeld een vakantiehuis hebt of je cv-ketel alleen in de koudere maanden gebruikt, zorg er dan voor dat je na de stilstand een onderhoudsbeurt plant voordat je de verwarming weer aanzet.

3. Bij de start van elk stookseizoen

Een goed moment voor onderhoud is vlak voor je de verwarming weer aanzet in de herfst of winter. Dit is het moment waarop de ketel weer veel harder moet werken om je huis warm te houden. Een inspectie kan je helpen om problemen te voorkomen voordat je het echt nodig hebt. Als je niet zeker weet of je ketel een jaarlijkse check-up nodig heeft, is het altijd een goed idee om de overgang van de zomer naar de winter te gebruiken als je onderhoudsmoment.

4. Bij merkbare problemen

Zoals eerder genoemd, als je problemen opmerkt zoals een trage verwarming, vreemde geluiden uit de ketel, een lekkage, of zelfs een verhoogde energierekening, is het tijd voor een inspectie. Wanneer er zich dergelijke symptomen voordoen, kun je ervan uitgaan dat er iets mis is. Wacht niet te lang, want een klein probleem kan snel verergeren. Probeer altijd een vakman in te schakelen voordat de situatie erger wordt.

5. Als de ketel oud is

Voor oudere cv-ketels geldt: hoe ouder de ketel, hoe vaker je waarschijnlijk onderhoud nodig zult hebben. Oudere ketels hebben meer kans op slijtage van onderdelen en kunnen gevoeliger zijn voor problemen. Een jaarlijkse inspectie wordt dan echt essentieel om ervoor te zorgen dat alles goed blijft functioneren. Met regelmatig onderhoud verleng je de levensduur van je ketel en voorkom je dat je onverwacht te maken krijgt met een dure reparatie of vervanging.

Waarom is de frequentie van onderhoud zo belangrijk?

Bij een goed onderhouden cv-ketel werken alle onderdelen optimaal en verbruikt de ketel minder energie om dezelfde prestaties te leveren. Dit zorgt ervoor dat je ketel energiezuiniger is, wat niet alleen beter is voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Bovendien, als de ketel goed onderhouden wordt, heb je minder kans op storingen, waardoor je huis warm blijft en je geen onverwachte kosten hebt door plotselinge reparaties.

Wat kost het onderhoud van een cv-ketel?

Nu we hebben besproken hoe belangrijk het is om je cv-ketel regelmatig te onderhouden, is de volgende vraag natuurlijk: wat kost dat onderhoud? Want hoewel je geen prijs kunt plakken op gemoedsrust, is het wel handig om een idee te hebben van wat je kunt verwachten als je besluit om dat belangrijke onderhoud te laten uitvoeren.

1. De kosten voor jaarlijks onderhoud

De prijs voor een onderhoudsbeurt voor een cv-ketel kan variëren, maar meestal ligt het tussen de €75 en €150 per keer. Dit hangt af van een aantal factoren: het type cv-ketel (gas of elektrisch), de ouderdom van de ketel en of je de onderhoudsbeurt laat uitvoeren door een erkende specialist. Bij sommige bedrijven krijg je een korting als je een onderhoudscontract afsluit, zodat je voor een vast bedrag per jaar je ketel kunt laten inspecteren en onderhouden.

2. Onderhoud via een onderhoudscontract

Als je het onderhoud wat gemakkelijker wilt maken, kun je overwegen om een onderhoudscontract af te sluiten. Dit kan je per jaar tussen de €150 en €300 kosten. Met zo’n contract ben je verzekerd van regelmatige inspecties en onderhoud, wat je tijd en moeite bespaart. En als er zich onverwacht problemen voordoen, kun je rekenen op korting voor de reparatiekosten. Het voordeel van een onderhoudscontract is niet alleen dat je geen last hebt van verassingen, maar ook dat je prioriteit krijgt bij een storingsmelding, vooral tijdens de koudere maanden wanneer iedereen hun ketel aanzet en er vaak lange wachttijden zijn.

3. Kosten voor extra reparaties

Als er tijdens het onderhoud problemen worden geconstateerd die gerepareerd moeten worden, komen er extra kosten bij. Denk hierbij aan het vervangen van onderdelen, zoals de brander, thermostaat of de waterpomp. De kosten voor een reparatie kunnen variëren van €50 voor kleinere onderdelen tot €250 of meer voor complexere reparaties. Het is daarom verstandig om vooraf te vragen naar een prijsopgave als er tijdens het onderhoud vervangingen nodig zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

4. Wetsvoorstel over verplicht onderhoud

In sommige gevallen kun je te maken krijgen met wettelijke verplichtingen. In Nederland is het onderhoud aan een cv-ketel niet wettelijk verplicht, maar wel aangeraden door fabrikanten om de garantie van de ketel te behouden. Als je bijvoorbeeld een nieuwe ketel hebt en gebruik maakt van de fabrieksgarantie, kan het zijn dat het onderhoud verplicht is volgens de voorwaarden van de fabrikant. Als je het onderhoud verwaarloost, kan het zijn dat je garantie vervalt, en dat is natuurlijk het laatste wat je wilt als er iets misgaat met de ketel.

5. Is onderhoud zelf doen goedkoper?

Misschien vraag je je af of je het onderhoud niet gewoon zelf kunt doen. Het antwoord is eenvoudig: een beetje zelf werk kan zeker helpen, zoals het reinigen van de filters en het controleren van de waterdruk, maar de complexe taken laat je het beste over aan de experts. De ketel zelf moet goed afgesteld worden, en zonder de juiste kennis kun je gemakkelijk iets over het hoofd zien dat kan leiden tot grotere problemen. Bovendien kunnen verkeerde handelingen leiden tot schade, wat uiteindelijk veel duurder is dan het in eerste instantie laten doen door een vakman. Denk dus goed na of je de kennis en tijd hebt om alles goed te doen voordat je zelf aan de slag gaat.

Meer verduurzamen & besparen

Lees alle blogs